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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  04/05/2019
Data da última atualização:  04/05/2019
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  CONCEIÇÃO, A. A.; CUNHA, J. R. B.; VIEIRA, V. O.; PELAÉZ, R. D. R.; MENDONCA, S.; ALMEIDA, J. R. M. de; DIAS, E. S.; ALMEIDA, E. G. de; SIQUEIRA, F. G. de.
Afiliação:  Aparecido Almeida Conceição, Universidade Federal da Bahia; Joice Raisa Barbosa Cunha, Universidade Federal de Lavras; Vandinelma Oliveira Vieira, Universidade Federal do Mato Grosso; Rubén Darío Romero Pelaéz, UnB; SIMONE MENDONCA, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE; Eustáquio Souza Dias, Universidade Federal de Lavras; Euziclei Gonzaga de Almeida, Universidade Federal do Mato Grosso; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE.
Título:  Bioconversion and biotransformation efficiencies of wild macrofungi.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: SINGH, B. P.; LALLAWMSANGA.; PASSARI, A. K. (Eds.). Biology of Macrofungi. Gewerbestrasse: Springer, 2019. Cap. 18.
Páginas:  361-379.
ISBN:  978-3-030-02622-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  With the capacity to produce different enzymes, macrofungi are able to efficiently degrade a wide rage of substances, so that, they are used as biodetoxification and bioremediation agents. For the ability to adapt in most variable and extreme conditions, different biomasses can be used as substrate for growth of macrofungi and obtention of by-products with great interest for industry. In this chapter, it will be further explored the efficiency and importance of wild mushroom as bioconversion and biotransformation agents of vegetal biomass, and the importance of these fungi as decomposers agent in the soil and finally explore the tools (omics) to understand the mechanism of the process. Macrofungi are vital agents for the maintenance of life on earth, meanly because of their capacity to biodegrade organic matter, such as all the components of wood. Purified enzymes from a macrofungus can be used for the production of new, valuable by-products from a specific substrate in a process called biotransformation. The fungi need to obtain energy from a nutrient source to create a new product. Complex substrates generally need to be degraded to produce sugars. This process is called biodegradation, which is applied to the disintegration of any matter by biological means. Biodegradation occurs through the action of specialized enzymes; some of these enzymes, called promiscuous enzymes, are able to degrade several analogous substrates. Through the action of these enzymes, the fungi are ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioconversion.
Thesaurus Nal:  Microorganisms.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
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CNPAE3458 - 1UPCPL - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, J. R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; VIEIRA, V. O.; DIAS, E. S.; ALMEIDA, E.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Laccase production by macro-basidiomycetes using Jatropha curcas seed cake as substrate under solid state cultivation. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIOMÁTICA - ENZITEC, 13., 2018, Florianópolis, SC. [Anais ...]. Florianópolis, 2018. Não paginado.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCONCEIÇÃO, A. A.; CUNHA, J. R. B.; VIEIRA, V. O.; PELAÉZ, R. D. R.; MENDONCA, S.; ALMEIDA, J. R. M. de; DIAS, E. S.; ALMEIDA, E. G. de; SIQUEIRA, F. G. de. Bioconversion and biotransformation efficiencies of wild macrofungi. In: SINGH, B. P.; LALLAWMSANGA.; PASSARI, A. K. (Eds.). Biology of Macrofungi. Gewerbestrasse: Springer, 2019. Cap. 18. 361-379.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, V. O.; CONCEIÇÃO, A. A.; CUNHA, J. R. B.; MACHADO, A. E. V.; ALMEIDA, E. G. de; DIAS, E. S.; ALCANTARA, L. M.; MILLER, R. N.; SIQUEIRA, F. G. de. A new circular economy approach for integrated production of tomatoes and mushrooms. Saudi Journal of Biological Sciences, v. 29, p. 2756?2765, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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